Friday, December 17, 2010

All About My Jiran's [ACAH]

                      [ AISHAH BINTI YAHYA ] [ ACAH ] [ CHENTA SADIS ] [ MAK USU ]


Aishah binti Yahya atau nama yang menjadi sumber jeritan aku iaitu Acah '' Aku dan dia menetap di sebuah taman perumahan yang agak popular di daerah Kluang ini iaitu Taman Sri Lambak [T6] . Dulunya kawasan perumahan ini belum menjadi tumpuan masyarakat . Hanya segelintir sahaja yang sedar akan keberadaan taman perumahan ini . Aku berpindah di taman perumahan ini pada tahun 1995 ketika itu aku berusia 2 tahun manakala acah berpindah pada tahun 1997 ketika berusia 9 tahun . Acah berasal dari sebuah daerah di negeri Johor iaitu Muar . Rumah kami bersebelahan . Terlalu dekat . Memang mudah untuk berkomunikasi . Antara salah satu cara berkomunikasi aku dengan acah ialah JERITAN . Haha ! Acah .. Acah .. Acah .. Dia akan memakai selipar dan menuju ke jendela bilik aku .. Huhu ! Aku mulai rapat dengan acah ketika aku berumur 3 tahun dan acah pada masa itu berumur 7 tahun . Kenangan yang memang aku tidak boleh lupakan adalah sewaktu aku tidur di rumahnya bersama maknya atau lebih mesra di panggil "MAK CIK " oleh orang-orang di sini . Pada masa tu rasa malu itu belum ada la kan . Aku akan membawa bantal busuk dan juga botol susu kesayangan aku pergi ke rumahnya . Nak dijadikan cerita , masa aku tidur di rumahnya aku punya puting botol susu termasuk dalam lubang jamban '' haha ! Hanya acah yang sanggup mengambilkan puting tersebut ' sungguh menyentuh perasaan aku sekarang . Kami sudah macam sebuah keluarga . Keakraban kami tidak dapat dinilai hanya dengan sekilas pandangan . Sekarang umurku sudah mencecah 17 tahun dan acah 21 tahun . Sudah 12 tahun persahabatan aku dengan acah terjalin . Huhu ! Suka duka aku mesti aku akan berkongsi dengannya begitu juga dengan dia . Aku gemar lepaking dekat umah dia malam-malam gosip-gosip . Haha ! Tetapi aku dengan dia lebih kerap berkongsi soal cinta . Huh '' Sampai je isu cinta ini terlalu banyak intipatinya . Sehinggakan suatu ketika itu acah mengalirkan air mata kesedihan akibat tamparan cinta . Namun aku cuba sedaya upaya untuk memberi semangat kepadanya . Dengan segala apa yang kami kongsi secara tidak langsung aku dapat menyelami perasaannya sebagai seorang yang memegang tanggungjawab untuk menjaga maknya . Acah dan maknya tinggal berdua di rumah . Mak aku pun kadang-kadang datang ke rumah acah untuk berbual-bual dan sebagainya . Tetapi moment sedih yang agak aku tak bole lupakan masa hantar mak cik pergi haji dekat lapangan terbang SENAI , Johor Bahru . Ya Allah masa itu suasana dekat lapangan terbang penuh dengan tangisan . Aku tidak tega melihat acah menitiskan air mata . Selama sebulan mak cik pergi menunaikan fardhu haji . Acah menjalani kehidupannya sendirian selama ketiadaan mak cik . Everything we did together . We shared together . Kadang-kadang aku datang rumah acah untuk study FOP (Fundamentals Of Programming) . Acah dia continue study dekat UTHM dalam jurusan 'Information Technology ' . Aku juga bantu dia dalam menyumbang idea untuk merealisasikan tugasan universiti dia .Pada masa yang sama , aku jugak dapat belajar sama . Nanti agaknya aku pergi PLKN sape la lagi nak jerit nama dia kan .. Sedih kodd '' . Sampai di sini sahaja coretan mengenai jiran terbaik aku .

2 comments:

  1. wah
    lepas ni bole la buat entry fasal kau lak
    k. huhu

    ReplyDelete